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Laws and Regulations for Mandatory Prescriber Education: 
 
Q1. What is the law on prescriber training? 
 
A1. Pursuant to Public Health Law (PHL) §3309-a(3), prescribers licensed under Title Eight of the 
Education Law in New York to treat humans and who have a DEA registration number to prescribe 
controlled substances, in any state, as well as medical residents who prescribe controlled substances 
under a facility DEA registration number, must complete at least three (3) hours of accredited course 
work or training in pain management, palliative care, and addiction.  
 
Q2 What topics must be included in the three hours of course work or training in pain management, 
palliative care, and addiction? 
 
A2.  Prescribers are required to complete accredited course work or training in all of the following 
topics: 
 

• New York State and federal requirements for prescribing controlled substances 
• Pain management 
• Appropriate prescribing  
• Managing acute pain 
• Palliative medicine 
• Prevention, screening, and signs of addiction 
• Responses to abuse and addiction 
• End of life care 

 
Q3. What is required when a prescriber becomes licensed under Title Eight of the Education Law to treat 
humans and obtains a DEA registration number? 
 
A3. Prescribers must complete the course work within one year of DEA registration and once within each 
three-year period thereafter. 
 
Q4. Is a prescriber who is retired and does not treat patients or prescribe controlled substances, but has 
an active New York State license under Title Eight of the Education Law to treat humans and a DEA 
registration number, required to complete course work or training in pain management, palliative care, 
and addiction?  
 
A4. Yes. 
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Q5. Must prescribers licensed in New York under Title Eight of the Education law to treat humans, but 
who work in a VA Hospital, federal installation, or Indian Reservation and who have DEA registration 
numbers take the course work or training? 
 
A5. Yes, the requirement is based on New York State licensure type and DEA registration status, not on 
practice location.  
 
Q6. Is the course work or training in pain management, palliative care and addiction mandatory? 
 
A6. Yes.  
 
Q7. Is a prescriber licensed in New York to treat humans, but who does not have a DEA registration 
number, required to complete the mandatory pain management, palliative care and addiction education? 
 
A7. No.  
 
Q8. Must all eight topics be covered in a single presentation?  
 
A8. No, the eight mandatory topics can be completed in a single presentation or in multiple presentations, 
so long as they total at least three hours in cumulative length. 
 
Q9.  How often is a prescriber required to complete course work or training in pain management, 
palliative care, and addiction?  
 
A9. A prescriber must complete course work or training in pain management, palliative care, and addiction 
every three years after the first attestation. 
 
Q10. How long must the prescriber keep the documentation of completion of the mandatory course 
work or training in pain management, palliative care, and addiction, and what should this 
documentation include? 
 
A10. The prescriber is required to keep documentation of completion of the course work or training for 
a minimum of six (6) years from the date of submission of the attestation, for audit purposes.  The 
documentation must include the course title, provider, location (webinar, online, address), the number 
of hours of training/education, and date of completion of the program.  
 
Q11. May a prescriber carry excess hours of course work or training to the next three-year cycle? 
 
A11. No. The hours earned within a three-year cycle may only be used to fulfill the requirement for that 
cycle. 
 
Q12. Does DOH offer a free online accredited course that meets the minimum three hour requirement 
for all eight topics in pain management, palliative care, and addiction? 
 
A12. Yes, for additional information and to take the course, visit http://pharmacy.buffalo.edu/academic-
programs/continuing-education/events/opioid-prescriber-training.html  
 

http://pharmacy.buffalo.edu/academic-programs/continuing-education/events/opioid-prescriber-training.html
http://pharmacy.buffalo.edu/academic-programs/continuing-education/events/opioid-prescriber-training.html
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Attestation (NEAT): 
 

Q13. When does the attestation for the completion of course work or training for the mandatory 
education need to be submitted to DOH?   
 
A13. Prescribers must attest at the completion of all required the course work or training and again every 
three years thereafter. 
 
Q14. Where can a prescriber access his or her history of previous attestations? 
 
A14. The prescriber can log into his or her HCS account and access his or her attestation history in the 
Narcotic Education Attestation Tracker (NEAT) application. 
 
Q15. Does having a board certification in any specialty area allow the prescriber to attest to the course 
work or training required? 
 
A15. No, board certification in and of itself is not a substitute for the required course work or training.  
However, course work or training completed to obtain board certification may be applicable to one or 
more of the eight required topic areas, and toward the minimum of three hours in duration. 
 
Q16. How does a prescriber access the NEAT application to attest completion of course work or 
training? 
 
A16. A prescriber with a Health Commerce System (HCS) account will attest online using the Narcotic 
Education Attestation Tracker (NEAT) application.  Prescribers without an HCS account may obtain one by 
visiting  
https://www.health.ny.gov/professionals/narcotic/prescription_monitoring/docs/hcs_application_instr
uctions.pdf.  Prescribers that do not have access to a computer can request a paper attestation form by 
calling the Bureau of Narcotic Enforcement (BNE) toll-free at 1-866-811-7957.  They may then complete 
the form and return it by mail to the address provided.   
 
Q17. How does a medical resident prescribing under a facility’s DEA registration number attest to the 
completion of the mandatory course work or training in pain management, palliative care, and 
addiction? 
 
A17. Attestation on behalf of medical residents who prescribe under a facility’s DEA registration number 
must be made by the facility; it cannot be made by the medical resident. 
 
Q18. How does a facility attest to the completion of the mandatory course work or training on behalf of 
its medical residents? 
 
A18. The facility must attest online through the HCS NEAT application.  The facility must maintain a list 
of all residents included in the attestation for a period of six years.  It is not necessary to provide this 
listing to the DOH, but must be made available to DOH upon request. 
 
Q19. When a medical resident rotates through several facilities, which facility is responsible to attest 
that the resident completed the required course work or training? 

https://www.health.ny.gov/professionals/narcotic/prescription_monitoring/docs/hcs_application_instructions.pdf
https://www.health.ny.gov/professionals/narcotic/prescription_monitoring/docs/hcs_application_instructions.pdf
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A19. Each and every facility that authorizes a medical resident to prescribe controlled substances under 
its facility DEA registration number must attest and must maintain an updated list. 
 
Q20. How often must the facility attest that the medical resident it has authorized to prescribe 
controlled substances under the facility’s DEA registration number has completed the required course 
work or training? 
 
A20.  The facility must attest once every three years per resident. 
 
 

Exemption: 
 
Q21. Will DOH grant an exemption to the required course work or training to an individual prescriber? 
 
A21. In certain limited circumstances, the DOH may grant an exemption to the required course work or 
training to an individual prescriber who clearly demonstrates to the DOH that there is no need to 
complete such training.  Exemptions shall not be based solely upon economic hardship, technological 
limitation, prescribing volume, practice area, specialty, or board certification. 
 
Q22. Is a prescriber who engages in a recertification program from a specialty board such as the 
American Osteopathic Association (AOA) or the American Board of Medical Specialties (AMBMS) exempt 
from the requirement to complete course work or training in pain management, palliative care, and 
addiction?  
 
A22. No, however, hours for accredited course work or training that meet any of the eight required 
topics, completed as part of a certification program, may be counted toward the requirement.  
 
Q23. How does a prescriber or facility access the NEAT application to request an exemption? 
 
A23. There is a separate instruction document on the BNE web page: 
www.health.ny.gov/professionals/narcotic/. 

 

http://www.health.ny.gov/professionals/narcotic/

