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OBS Practice Report Frequently Asked Questions (FAQ’s) 
Requirement-Related Questions 

1. Q:  Why does the OBS program need this information? 

A:  This information will provide the New York State Department of Health 
(NYSDOH) Office Based Surgery (OBS) program with critical practice and 
procedural information which will allow evaluation and analysis of reported 
adverse events.  This evaluation will be used to promote patient safety and 
quality of care for patients undergoing procedures performed in an office-
based setting.   

 
2. Q:  What is the NYSDOH’s authority to collect this data? 

A: Public Health Law § 230-d(4)(b) provides that the NYSDOH may require 
licensees to report additional data such as procedural information as needed 
for the interpretation of adverse events.   The NYSDOH intends to propose a 
regulation that will require such reporting.  

3. Q:  Is my practice required to submit this Practice Report? 

A:  In the interest of patient safety, and to ensure compliance readiness with 
respect to the upcoming regulations, the NYSDOH strongly encourages all 
OBS practices to report this additional information for the calendar year 2017. 
The reporting period for 2017 data will be from March 31, 2018 through June 
30, 2018. 

4. Q:  My practice will be ending its OBS accreditation prior to January 1, 2018. 
      Should I still submit this data? 

A:  All OBS practices accredited as of December 31, 2017 are requested to 
complete a 2018 practice report.  

5. Q:  I wasn’t accredited for the entire year in 2017.  What data should I use to fill 
      the form out? 

A:  Report data for the time period during which your practice was accredited.  

6. Q:  Who is the NYSDOH sharing this information with? 

A:   Per Public Health Law § 2998-e, the NYSDOH may disclose reports of 
aggregate data to the public.  Individual practice data will not be shared. 
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7. Q:  I don’t know the CPT codes of all my procedures. How should I answer 
      question number 8 on the practice report? 

      A:  Please enter all CPT codes used in your records.  The following websites 
           provide resources to look up CPT codes: 

http://apps.ama-assn.org/CptSearch/eula.do 

https://commerce.ama-
assn.org/store/catalog/subCategoryDetail.jsp?category_id=cat1150007&navA
ction=pop 

If you are unable to identify CPT codes associated with procedures performed 
in your practice, please contact the OBS program for assistance. Email: 
OBS@health.ny.gov 

Health Commerce System (HCS)-Related Questions 

8. Q:  I have an HCS account, but I don’t have access to the Practice Report 
      Questionnaire. 

      A:  Is your practice registered on the HCS? 

If yes:  Send the name of your practice to the OBS program email address 
obs@health.ny.gov and we will confirm you have access to the report and get 
back to you.  

If no: Your HCS Director must register your practice on the HCS.  Please see 
the “How to Register Your Practice” attachment. 

9. Q:  Do I need to have a Medical Professions/Coordinator account?  

      A:  Yes. Please see attached instructions to obtain an account. 

10.  Q:  Does my practice need to be registered on HCS to complete the report? 

 A:  No.  However, if you would like to assign someone in your practice the role of 
HERDS Data Reporter to complete the report on behalf of the practice, you 
will need to register your practice.  Please see the website for further details: 
https://www.health.ny.gov/professionals/office-based_surgery/ 

11. Q:  My practice was with two different Accrediting Organizations through the 
      year. Which one should I select? 

A:  Select the accrediting agency that you were with as of December 31, 2017.   
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Practice Report Specific Questions 

12.  Q:  I don’t know the plus 4 of my zip code. 

A:  Only the first 5 digits are required.  You may leave the “Zip plus 4” field      
blank.    

13.  Q:  Should physicians who are not a member of our practice, but who performed 
       procedures at our practice location, be included in the physician count? 

A:  Yes, all physicians that performed OBS procedures in year 2017 should be    
counted. 

14.  Q:  Should anesthesiologists be included in the physician count? 

A:  Only if the anesthesiologist performed the OBS procedure.  If the     
anesthesiologist only administered anesthesia, they should NOT be counted. 

15.  Q:  Does the data entered for the Practice Report have to be valid and accurate?   

A:  Yes, the data reported must be valid and accurate, not estimated. 

16.  Q:  How long do I have to complete the practice report? 

A:  Practices will be able to complete the report from March 31, 2018 through 
June 30, 2018.  

17. Q:  What should I do if my practice is unable to complete the practice report by 
      the due date June 30, 2018? 

A:  Please contact the OBS program at 518-408-1219 or obs@health.ny.gov for 
further instruction. 

18.  Q:  What happens if I do not fill out the 2018 practice report? 

A:  The NYSDOH strongly encourages all OBS practices to complete the 2018 
report. Any practice having difficulties completing the report may call the 
OBS program at 518-408-1219 for assistance. The NYSDOH intends to 
propose a regulation to require such reporting. Once the regulation is in 
effect, failure to report will constitute a violation of Public Health Law. 
Completion of the report provides an opportunity for practices to become 
familiar with the data collection and submission process.  
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