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Clarifications 
 

Notice:   Sections 3.1.2.1 (j) & 3.2.1.1 (g) are amended as follows: 
“Rural Health Networks, as defined by Section 2951 of the Public Health Law (PHL)” 
 
 

 
In an effort to expedite answers to submitted questions, this Questions and Answers document is 
the first of several Q&A postings to the Department’s website for RGA #0708160258.  It is 
recommended that potential applicants continue to monitor the Department of Health’s website for 
future posting(s). 
   
 
 
ELIGIBILE APPLICANT 
 
Q1. We are a non-profit health services research foundation.  We are the administrator of a primary care 
practice-based research network comprised of nine separate physician organizations and networks, 
representing 87 primary care practices.  Are we eligible to be the lead applicant for a CHITA?  

A1.  No.  Please see RGA Section 3.2.1.1. which sets forth a very specific and limited list of the 
types of entities which are eligible to serve as the lead applicant. 

 
 Q2.  Section 3.2.1 & 3.2.2.1:  Can a non-profit organization which consists of entities which can 
comprise a CHITA be considered a CHITA even if the non-profit organization is not one of these types of 
entities?  

A2.  No.  Per RGA Section 3.2.2.1, only certain types of clinicians and providers, which are 
clinically affiliated for the purposes of care coordination, but not a part of the same corporate 
structure, are eligible to be participants in a CHITA.  These types of clinicians and providers are 
identified in 3.2.2.1 (a) through (h).  

 
Q3.  Section 3.2.1.1: Can the non-profit organization described above apply as the Lead Applicant? 

A3.   Only if it is one of the types of entities identified as an eligible lead applicant type in RGA 
section 3.2.1.1 (a) through (g). 

 
Q4.  Is a NY State non-profit organization eligible to apply if it has a broad health mission (e.g. planning) 
that includes creating a RHIO?  We are far along in developing plans for a RHIO that, over time, would 
spin-off as a separate organization.  Our organization is a multi-stakeholder collaborative that is doing 
similar work as RHIOs, but is not 'a RHIO'.   

A4.  Yes, if said organization’s mission statement includes “to advance interoperable health 
information technology to improve quality….,” they would be able to apply but will need to 
satisfy all other criteria.   
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CHITA Definition 
Q5.  Would a medical society be eligible to apply as a CHITA?   

A5.  No. 
 
 
Q6.  Would a community health clinic be eligible to apply as a CHITA? 

A6.  Yes, if it is a D&TC licensed under PHL Article 28 or operated by a county or municipal 
health department.  A community health clinic may be a lead applicant, or a stakeholder, but must 
incorporate other participants as described in section 3.2.2.1 and therefore cannot apply as a 
CHITA in and of itself. 
 

 
Q7.  Can an acute care hospital (Not-for-profit) partner with a private for-profit company on a project.  In 
this example, the Hospital would be the lead or fiduciary agent and the for-profit company would be a 
paramedic level ambulance service that ordinarily brings 911 patients to said hospital? 

A7.  The hospital could be an eligible lead applicant for a CHITA, but the CHITA would still need to 
include the types of participants discussed in 3.2.2.1. 

 
 
Q8.  Can a 520 bed long-term care facility that is publicly owned by the County be able to participate? 

A8.  Yes, government ownership is not a factor in participant or lead applicant status.  In addition, 
your organization may be able to participate if it meets the requirements in RGA section 3.1.2.1 
(g), to be a stakeholder in a RHIO, as long as the specific requirements of Section 3.2.1.1 or 
Section 3.2.2.1 are met and your organization meets the requirements of the Public Health Law 
referenced therein. 

 
 
Q9.  Will this grant provide funding for software for a small Home Care Facility?  It appears the 
minimum amount of the grant if $1 million.  Am I reading this correctly? 

A9.  Yes, the minimum award amount is $1 million.  An award could fund software, but only if 
your facility is participating in a RHIO or CHITA project, as described in Section 2.3. 

 
 
Q10.  Regarding Section 3.2, the lead applicant:  Can a public benefit corporation that oversees hospitals 
apply as a lead applicant? 

A10.  There are a limited numbers of Public Benefic Corporations in New York State that, by 
statute, operate hospitals.  Those specific corporations would be eligible to apply as lead 
applicants. 
 
 

Q11.  Can a faculty practice organization at a medical school serve as the lead applicant in a CHITA?   
A11.  A faculty practice can apply only if they deliver care and are separately incorporated as a 
Professional Corporation (PC). 
 

 
Q12.  Can a state university medical school be considered the lead applicant for a CHITA since it is a         
legally constituted network functioning with other community providers advancing Health IT? 

A12.  No. 
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STAKEHOLDERS/PARTICIPANTS 
 
Q1. Page 20, 3.2.2.1 Participants  
 
The RGA states "....clinicians and providers, which are clinically affiliated for the purpose of care 
coordination, but not a part of the same corporate structure, are eligible to be a participant in a CHITA:"  
The RGA then lists; physician practices, FQHCs, hospitals, etc.  
 
Several small physician practices may be organized under one administrative arm, such as an IPA or 
LLC.  Does the above statement (not part of the same corporate structure) mean that if an IPA or 
physician organization with 8 or 10 small practices wants to apply, it must find other non-affiliated 
physician practices to participate? 

A1.  The entities must be clinically affiliated but not part of the same corporate structure.  The 
physician practice component, which can play the lead role, is clinically affiliated with the 
hospital organization or may be part of the hospital corporation, but must incorporate other 
stakeholders as described in 3.2.2.1 a through h. 

 
 
Q2.  The RGA is clear that RHIO participants must include reps from different participant categories. The 
definition of CHITA does not explicitly speak to the variety of the CHITA's composition. Are participants 
from multiple types required? If so, how many different categories must be represented? 

A2.  A CHITA should consist of a lead applicant (types found in Section 3.2.1.1 a-g), and, at a 
minimum, ambulatory care clinicians as discussed in Section 3.2.2.1.  The participants should 
be clinically affiliated entities involved in the care coordination process.  The broader the 
number of collaborating entities, the more likely it is to drive provider acceptance. 

 
 
Q3. How are solo/small practices defined? Is 1-5 a count of MDs? Does it include extenders? Is it an FTE 
count or count of people regardless of their level of effort? Is the count based on how many practice under 
the same provider tax id? 

A3.  As set forth in Section 3.2.2.1, certain physician practices comprised of small physician 
offices can be a participant in a CHITA. The 1-5 count is for the number of physicians based on 
the number of physicians practicing under the same provider tax id. 

 
 
 
FINANCIAL 
 
Q1.  Can funding be used to support faculty practice plan EHRs for their private (non- hospital) practice 
activities. These private practice activities would be occurring under the practices' own tax ids, not the 
hospital license, and are not in any way managed by the hospital. 

A1.  Yes, this would be an acceptable use of funds, assuming it is within an application submitted 
by an Eligible Applicant described in Section 3.2, and for a project described in Section 2.3. The 
applicant would also need to include clinically affiliated providers responsible for delivery of 
results to the EHR for the purpose of care coordination and would need to follow the lead 
applicant requirements in section 7.4. 

 

                                                                             3 


