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QUESTIONS AND RESPONSES 
 

1. Question:  Can we propose a program in which the majority of initial home visits 
and assessments would be conducted by paraprofessionals (e.g., public health 
nurse advisors) under the supervision of public health nurses, and where those 
nurses also conduct home visits on particularly high-risk clients? 

 
Response:  As stated in Section I. C. of the RFA, regardless of the model 
proposed, the public health nurse must conduct an initial assessment of the 
family and screen for eligibility of available comprehensive home visiting 
programs and other services.  Please refer to Question 7 in the original 
Questions and Responses to the Request for Applications (RFA). 
 

2. Question:  The New York City Department of Health is not a Certified Home 
Health Agency or Licensed Home Care Service Agency.  If we propose a 
program and request funding for paraprofessionals only, and include the work of 
public health nurses as an in-kind activity that the Department already has, would 
we be eligible for funding? 

 
Response:  The RFA requires that nurses conduct initial visits in the funded 
programs. Funding through the RFA is only available for programs with 
appropriate licensure, regardless of what components of the programs are 
funded through the RFA.  As stated in the RFA, home visiting services provided 
by public health nurses must be provided by agencies that are Certified Home 
Health Agencies (CHHA) or Licensed Home Care Service Agencies (LCHSA).  A 
local health department that does not have an Article 36 license may subcontract 
with a CHHA or LCHSA to provide these services.  Please refer to Questions 7 
and 11 in the original Questions and Responses to the RFA.   
 

3. Question:  In deciding how to identify the catchment area that we wish to target 
for the Welcome Baby! grant, we need to know the perinatal outcomes and 
demographics of the areas.  I believe we are to use data from 2006.  The New 
York City Community Profiles have a 2006 version; however, most of the data 
reported are from multiple earlier time periods.  What, then, is the working 
definition the RFA is using for data from 2006?  Does this refer to the year of the 
report or the year in which the data were reportedly collected?  What are the 
sources of the latest NYS data from which we should be drawing conclusions? 

 
Response:  The RFA does not require the use of 2006 data to identify the target 
area.  However, the most current data available should be used to justify 
targeting a specific area or population.  Data sources, including New York City 
Community Profiles, New York State Vital Statistics, community needs 
assessments, census data, and information from the Bureau of Labor and 
Statistics are examples of sources that could be used to support targeting.  The 
application should include the specific data used to support the identified target 
population.   
 



4. Question:  The grant calls for getting access to birth certificate information to 
comprehensively learn of all the births in the area being served.  It is expected 
that we would work with the Department of Health – if we are not an agency of 
the Department of Health that is submitting the RFA – to access this information.  
I have spent time discussing this matter with the Vital Records section of the 
NYCDOHMH.  This information is confidential material.  Birth parents identified 
on the birth certificate would have to be contacted to get their permission for use 
of the information.  By the time this information weaves through the bureaucratic 
maze, the newborn would, in all probability, be over a month old.  We have then 
lost the critical time immediately after birth when mother and infant recovery from 
childbirth and breastfeeding issues, for example, need to be addressed.  If these 
aren’t addressed right away, a great deal of these immediate issues cannot be 
addressed at all.  It would be better to expand efforts and focusing on birthing 
centers and hospitals’ Labor and Delivery and postpartum units to get information 
on live births.  For what reason did the Health Department expect that this birth 
certificate information would be used? 

 
Response:  Birth certificate information may be used by local health 
departments to identify families with newborns. As stated in the RFA, applicants 
may focus on other ways to identify pregnant women and new families including 
outreach to obstetric hospitals to conduct hospital-based case finding with 
consent.  The RFA envisions that a combination of outreach efforts will be 
undertaken, based on the target population served, and therefore through a 
combination of outreach methods, applicants should be successful in identifying 
new mothers in the target area. 
 
If the applicant is not a local health department, the application must clearly 
demonstrate the role of the local health department in the Welcome Baby! 
program.  However, sharing of birth certificate information by local health 
departments is prohibited by Public Health Law.   
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