HEAL NY — Phase 10

Question and Answers Set #3 (as of May 8, 2009)

In an effort to expedite answers to submitted questions, this Questions and Answers
document is the first of several Q&A postings to the Department’s website for RGA #
0903160302. It is recommended that potential applicants continue to monitor the

Department of Health’s website for future posting(s).

CLARIFICATIONS

Question

Response

See RGA

References for More Information

In reviewing the allocation of counties to
regions for the purpose of Heal 10, there is
some confusion regarding Chemung County.
Although the map in the RGA indicates that
Chemung is part of the Western region, the
listing of counties per region shows Chemung
in Central region. Please clarify.

Chemung County is part of the
Central Region.

— Section4.2.3

ELIGIBLE APPLICANTS

Question

Response

See RGA

References for More Information

Can a non-profit provider membership association serve as a
CHITA?

Any organization that
meets the
requirements listed in
the RGA for a CHITA is
eligible.

Section 3.2.1, p. 15 and
17

Section 3.3.5, p. 26 and
27

Attachment 6.2

Is the Department of Health’s HEAL 10 initiative limited only
to individuals eligible for Medicaid-reimbursed services or
are other payers expected to be included?

No




STAKEHOLDERS/PARTICIPANTS

HEAL NY —

Phase 10

Question and Answers Set #3 (as of May 8, 2009)

Question

Response

See RGA

References for More Information

Could a payer be considered a stakeholder?

Payers are elibigle to be stakeholders,
but are not eligible to receive funds
or serve as lead applicants.

Must all stakeholders be members of a RHIO
(e.g. high volume community-based physicians
may not be part of the governance structure
of a RHIO but may be granted access to a
RHIQ’s data)?

All eligible applicants are required to
be active participants in a RHIO’s
governance structure.

Participation in the sharing of
pertinent/available RHIO data, as it is
relevant to the care of the target
patient population, is a requirement
of all stakeholders.

— Attachment 6.3

Can a stakeholder without an EMR (such as a
high volume provider of related specialty
services) be included?

Allowable costs include the
acquisition of EHRs for active PCMH
stakeholders. Other technologies,
such as a portal, may be use if more
appropriate.

— Section 3.3.4.2.1
— Section 3.3.6, p. 28
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STAKEHOLDERS/PARTICIPANTS

Question Response See RGA References for More Information

Is the form in Attachment 6.3.111.a to be filled | Yes
out multiple times if there are a number of
PCMHs in the CCZ?

Can there be multiple PCMH sites within a CCZ | Yes, if appropriate.
(e.g. several independent health centers and a
subset of a delivery systems ambulatory
sites)?

In 6.3, Section IV, Table 1: How should column | Column 4: Describe in a few

4 (“briefly describe roles in project, including sentences the nature of participation
PCMH and CHITA") differ from column 6 (ie. what the project is funding, is in-
(“briefly describe roles in project”)? kind time being contributed, purpose
in the project, etc...)

Column 6: Give the stakeholder a one
or two word designation (ie. Lead
Applicant, Participant, Advisor, etc...)

Can a subset of a hospital system’s ambulatory | Yes, as it is relevant to the project.
care sites be included on Table A? (Section
6.3.111)




FINANCIAL
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Question

Response

See RGA

References for More Information

Can project funds be used to hire staff to
assist in care coordination/use of technology
within specific provider organizations
participating in the PCMH?

See the CHITA Services Template and
the Allowable Costs section of RGA
for reimbursable costs.

Allowable Costs, p. 101 and 102
Attachment 6.2

With regard to the budget, Can you please
describe the difference between "cash" and
"in kind" contributions?

Does "cash" include monies the applicant will
spend on necessary hardware and software as
well as implementation support?

Does "in kind" refer to personnel who are
assigned or does it refer to existing
infrastructure which will be used to support
the program?

See Matching Funds section of RGA.

Funds which are used to acquire new
hardware and software directly
related to the project, as well as
implementation support (which
didn’t previously exist) can be
counted towards the project’s cash
contribution.

In-kind contributions are previously
existing relevant resources that are
contributed to the project by one of
the stakeholders. Only resources that
are wholly and exclusively dedicated
to the execution of the project can
count as in-kind.

Matching Funds — Cash and In-
Kind, p. 103
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DEFINITIONS

Question Response See RGA References for More Information

Must the target population be defined using a | Projects should determine the most

geographical reference (e.g. zip codes)? appropriate way to define their CCZ.
Zip codes may be used if they are the

Must zip codes be used to identify a CCZ? most appropriate method.

Can the target population be defined as No. The target patient population

patients with the chosen diagnosis who are should not be defined by coverage of

covered by a specific health plan? a specific health plan.




OTHER REQUIREMENTS
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Question

Response

See RGA

References for More Information

Measures for Evaluation of Care Coordination
and Management

“previously shown to be effective or are new
measures involving the use of EHRs and HIE”

How are you defining “new”?

Measures with evidence supporting
effectiveness, but not yet
implemented in your CCZ may be
considered “new”.

— Section 3.3.5, p. 27

Are we required to set a date ahead of time
for the stakeholder to switch from the local
hub interoperability model to the RHIO
interoperability model?

Yes, there needs to be a clearly
defined plan with dates and
milestones.

We are confused by the two sections on
Measures: one in Attachment 6.5, Il. and one
in Attachment 6.6, C. Are the measures in
Attachment 6.5 specific examples of measures
described more generally in Attachment 6.6?

Yes

Because many specialists see a patient only
once or twice, can you meet the 50%
requirement - 70% goal for inclusion of
providers in the CCZ referral network by
including only those specialists who cover 50%
- 70% of the referrals made?

The frequency that a patient is seen
by a specific provider is not required
or relevant as part of the PCMH.




