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INCOME 
S/CC BUDGETING METHODOLOGY 

 
185% MAXIMUM INCOME LIMIT

 
Description: The maximum income limit allowed for an S/CC A/R is 185% of 

the Medicaid Standard (including additional allowances). 
 
Policy: When using S/CC budgeting, an A/R's total income, after 

subtracting any disregards, must be less than or equal to 185% of 
the applicable Medicaid Standard. 

 
References: Dept. Reg. 352.18 
 

ADMs  OMM/ADM 97-2 
97 ADM-21 
85 ADM-33 
83 ADM-38 
82 ADM-49 
81 ADM-55 

 
 GIS   08 MA/022 
 
Interpretation: Individuals and childless couples who are S/CC cannot have 

gross income exceeding 185% of the Medicaid Standard (See 
INCOME MEDICAID STANDARD).  All income disregards 
(INCOME S/CC DISREGARDS) except the $90 work expense are 
deducted before determining if the A/R meets the 185% maximum 
income test.  The Public Assistance Source Book for Regulations 
contains a more detailed description of income excluded from the 
185% income limit. 

 
NOTE: S/CC persons in Congregate Care (all levels) are not 
required to pass the 185% income test. 

 
This income test is performed by multiplying the Medicaid 
Standard, for the appropriate size household, by 185%.  The 
income of the A/R as described above, is then compared to this 
figure.  If the income exceeds this figure, the individual or childless 
couple is ineligible for Medicaid.  If the gross income is less than 
or equal to 185% of the Medicaid Standard then the budgeting 
procedures described in INCOME SINGLE/CHILDLESS 
COUPLES (S/CC) BUDGETING METHODOLOGY) are followed. 
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