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Policy: Local social services districts are required to offer individuals with 

excess income the opportunity to reduce their excess income by 
pre-paying to the district the amount by which their income 
exceeds the Medically Needy Income level. Participation in the 
Pay-In program is optional on the part of the A/R.  The A/R may 
elect to pay-in for periods of one to six months. When the pay-in 
period is longer than one month, the individual may pay the full 
excess income amount at the beginning of the period or may pay 
in monthly installments. 
 

References: SSL. Sect. 366(2)(b) 
 
 Dept. Reg. 360-4.8 
 
 ADMs  96 ADM-15 

94 ADM-17 
 

Interpretation: In order to obtain coverage, the participant pays to the local social 
services district the amount by which his or her net available 
income exceeds the Medically Needy Income level for the 
appropriate period.  In determining this amount, the district 
deducts from income any necessary medical expenses incurred 
during the period which are not payable by the Medicaid program.  
The A/R may elect to pay-in for periods of one to six months. 

 
For pay-in periods of less than six months, full community 
coverage will not be authorized; instead outpatient coverage will 
be authorized. However, outpatient coverage will be authorized for 
a particular month only after the excess income liability has been 
met for that month. When the A/R pays the full excess income 
liability for a six-month period, full community coverage will be 
authorized for that period.   
 
If the individual has paid his/her liability to the local district and 
subsequently incurs expenses during the covered period for 
services not covered by the Medicaid program, the local district 
either refunds to the recipient the amount of the medical expense 
from the recipient’s account, or may credit the amount to the 
recipient’s account in a subsequent excess income period. 
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