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RESOURCES 
 

EXCESS RESOURCES 
 

Description: Countable resources in excess of the appropriate Medicaid level 
are considered available to meet the cost of medical care and 
services.  The countable value of all resources is determined as of 
the first day of the month for which the applicant is requesting 
Medicaid coverage. 

 
Policy: ADC-related and SSI-related applicants, and applicants who are 

at least age 1 but under age 21 and not pregnant may be eligible 
for Medicaid coverage during a month in which their medical bills 
are equal to or greater than their excess resources. 

 
NOTE:  There is never a resource test for pregnant women and 
infants under age 1. 
 

References: Dept. Reg. 360-4.8(b) 
 

 ADMs  OMM/ADM 97-2 
91 ADM-31 
91 ADM-17 

 
 

Interpretation: An applicant’s resources are evaluated as of the first day of the 
month for which s/he is requesting coverage.  Certain resources 
are disregarded (See RESOURCES MEDICAID RESOURCE 
LEVEL) when determining eligibility for Medicaid. Countable 
resources are compared to the appropriate Medicaid level.  With 
the exception of transfers of the community spouse resource 
allowance, countable resources possessed by the applicant on the 
first day of a month are considered available in that month, even if 
subsequently transferred. 

 
When an S/CC, LIF, or Family Health Plus applicant has 
resources in excess of the appropriate level, s/he is ineligible until 
the first day of the month following the month in which the excess 
resources are reduced to the allowable level.  Excess resources 
may be expended for medical or non-medical items.  Generally 
excess resources cannot be transferred to another person (See 
RESOURCES TRANSFER OF ASSETS ALL CATEGORIES). 

(MRG) 
 


