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ASSISTANCE TO PERSONS WHO CHANGE RESIDENCY 
 

Description:     Medicaid recipients who notify their district of residence of a change in 
residency to another district in New York State will have their Medicaid 
case transitioned to the new district without the need for a new 
application or face-to-face interview. 

 
 Policy:          Medicaid recipients who report their move from one district to another 

within the State will be provided coverage by their originating district for 
the month in which the move is reported and the following month.  
Coverage will be established in the new district of residence effective 
the first day of the second month following the month the move was 
reported.  Eligibility will continue for the duration of the originating 
county’s authorization period, or four months, whichever is greater.  If a 
recipient advises the district of a move, in advance of his or her actual 
relocation, the originating district is responsible for providing coverage 
through the month of the actual move and the following month.   

   
References: SSL Sect. 62.5 (a) 
 
 ADM  99 OMM/ADM -3 
    OMM/ADM 97-1 
    95 ADM-5 
    89 ADM-2 
 
 Dept. Reg. 360-1.4 (j)   
   
 LCM  08 OHIP/LCM-1 
 
 GIS   02 MA/006 
    02 MA/001 
                   
Interpretation:     Recipients in Case Types 20 (Medicaid), 24 (Family Health Plus), 

and recipients who receive Medicaid through a Temporary 
Assistance (TA) Case (Case Types 11, 12, 16 or 17) who notify 
their district of a move to another county, and provide their new 
address in writing will have their Medicaid case transitioned to the 
new district of residence without the need for a new application or 
face-to-face interview.   

 
 NOTE:  This policy does not apply to Medicaid recipients who are 

institutionalized in a medical facility as defined in Department  
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 Regulations at 18 NYCRR, Section 360-1.4 (j).  This means that 

eligibility will not be transitioned for individuals who relocate to 
another district from a hospital, nursing home, Intermediate Care 
facility, inpatient psychiatric center or inpatient alcohol treatment 
facility. 

 
 When a Supplemental Security Income (SSI) recipient reports a 

move to another district, it is important that the move be reported to 
the Social Security Administration following the instructions in 95 
ADM-5.  Districts must coordinate any closing for an SSI recipient 
with the opening of a case in the new district. 

 
 For recipients who report their move and provide the address in the 

new district in advance of his or her actual relocation, the district is 
responsible for providing coverage through the month of the actual 
move and the following month and coverage is established in the 
new district the first day of the succeeding month.   

 
 If a district discovers a recipient has moved out of county (the 

recipient has reported the move), coverage must be provided for 
the month of and the month following the move at which time the 
case must be closed. 

 
 Recipients who do not report their move in advance of his or her 

actual relocation will have their coverage provided by the 
originating district for the month in which the move is reported and 
the following month.  Coverage is established in the new district 
effective the first day of the second month following the month the 
move was reported. 

 
 NOTE:  The District of Fiscal Responsibility (DFR) rules, with the 

exception of the Transition Rule, remain unchanged. 
 
 CONSIDERATIONS: 
 
 Changes in Circumstances- In situations where the recipient 

reports their move AND other changes relative to eligibility and the 
information is sufficient to complete a re-determination before the 
case is transitioned, such re-determination should be made.  
Changes that result in ineligibility should be handled in accordance 
with existing procedures, including the discontinuance or change of 
coverage as appropriate.  However, in no instance should a district 
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 delay the transition of coverage pending receipt of further 

information regarding items that may change as a result of the 
individual’s reported relocation (i.e. a change of job, which may 
result in a change in earned income).   

 
 Cases for which the district has not completed the eligibility 

determination, (i.e. a pregnant woman authorized for Presumptive 
Eligibility) must have such determination of eligibility completed 
prior to the transition of the case to the new district of residence.   

 
 Similarly, if the case is in the process of being renewed, the district 

must complete the renewal before transitioning the case to the new 
district of residence.   

 
 Not All Case Members Moving- The eligibility of the moving 

household members must be determined.  If determined ineligible, 
they must be closed, and the case is not transitioned.  If eligibility 
continues, a new case must be opened for them and transitioned to 
the new district of residence.  Eligibility for the remaining household 
members must be re-determined and appropriate action taken.   

 
 Returned Agency Correspondence- Returned correspondence, 

including the Medicaid/FHP renewal that is returned to the district 
by the U.S. Postal Service with a change of address must be re-
mailed to the new address with a copy of Attachment VII of 08 
OHIP/LCM-1 which will provide the individual the opportunity to 
confirm the new address.  Individuals who respond in the 
prescribed time frame (minimally 10 days) to the follow-up 
correspondence shall be considered to have reported their re-
location and new address and will have their case transitioned after 
continued eligibility is determined.  Individuals who do not respond 
to the follow-up correspondence will have their case discontinued 
having failed to renew or comply with a request for additional 
information.   

 
 Children in Continuous Coverage Status- Children who move to 

another district of residence will have their eligibility transitioned to 
the new district of residence.  However, children who have lost 
eligibility fro reasons other than a move out of district will be 
provided continuous coverage through the continuous coverage 
period by their former district of residence.   
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 Individuals who Notify County B of  their Re-location-  In situations 

where the recipient notifies the new district of residence of their 
move, the new district of residence must direct the individual to put 
the new address in writing.  The new district must forward the new 
address to the district currently providing coverage so that such 
district may take necessary action to transition the case.   

 
 If the individual wishes to make an application in the new district of 

residence, all aspects of the application process must be adhered 
to, including the face-to-face interview and documentation 
requirements.  If the applicant(s) is found eligible, coordination in 
opening and closing the cases must occur between the two districts 
to avoid duplicate coverage.   

 
 NOTE:  The Medicaid coverage of a TA case will be transitioned to 

the new district of residence in the event of a reported move.  
However, the individual must re-apply for TA in the new district of 
residence.  If the individual also applies for Medicaid with the TA 
application and the determination is made prior to the transition of 
the Medicaid coverage, the TA/Medicaid case should be 
authorized.   

 
 Homeless Individuals- Homeless individuals who report a move to 

another district must have their case transitioned, even though they 
do not have a permanent address.   

 
 Admissions to District 97 (Office of Mental Health) and 98 (Office of 

Mental Retardation and Developmental Disabilities) Living 
Arrangements- Individuals who are admitted to certain District 97 
and 98 living arrangements will not have their cases transitioned.  
When a district is contacted by a Patient Resource Office (OMH), or 
a Revenue Support Office (OMR) and advised that an individual 
has been admitted to a specified OMH or OMR living arrangement, 
the district must use manual notice OHIP-0014 to inform the 
individual that his or her Medicaid case is being transferred to 
District 97 or 98, effective with the date of admission to the facility.   

 
 When an individual is discharged from a specified OMH or OMR 

living arrangement, the district will be sent the Relocation Referral 
Form and accompanying documentation from the appropriate 
Patient Resource Office or Revenue Support Office.  The District of  
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 Fiscal Responsibility must establish uninterrupted coverage for the 

case, and send notice OHIP-0015.   
 
 COVERAGE CONSIDERATIONS:   
 
 Managed Care- If available, individuals who have moved to a new 

district should be re-enrolled in the same managed care plan in 
their new district of residence.   

 
 If the same managed care plan is not available, the Managed Care 

disenrollment should be coordinated with the last date of coverage 
in the former district.  Consideration may be made to disenroll the 
individual earlier if the individual has moved out of the plan’s 
service area and can not access services.  Such disenrollment 
would enable the individual to receive fee-for-service coverage in 
order to access services.  Future managed care enrollment should 
proceed according to local district requirements.   

 
 Family Health Plus (FHPlus) - If available, individuals who have 

moved to a new district should be re-enrolled in the same managed 
care plan in their new district of residence.   

 
 Individuals who have moved to a district where only one FHPlus 

plan is available must be enrolled in that plan.  If the FHPlus plan is 
not the same plan as the individual was enrolled previously, the 
county must take necessary steps to insure the enrollment is 
effective by the first day of the month following the closing in the 
former district of residence.  This may include notifying the plan in 
writing if the enrollment is not processed by pull down dates.   

 
 If the same FHPlus plan is not available and more than one FHPlus 

plan exists in the new county of residence, the former county of 
residence must disenroll the individual effective the first day of the 
month following the second month in which the closing transaction 
is made.  The new district of residence must provide the individual 
with plan selection information as soon as possible.  In some 
instances, the former district of residence may need to delete a 
disenrollment to allow the new district of residence  
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 to process an enrollment.   
 
 NOTE:  Managed Care and FHPlus recipients who are receiving 

Guaranteed Coverage (Coverage Codes 31 and 36 respectively) 
have been determined to be ineligible for Medicaid.  If such an 
individual reports a move to another district, the individual is entitled 
ONLY to the balance of the six month guarantee from the original 
county of residence.   

 
 Third Party and Medicare- When a case opens in the new district of 

residence, any commercial insurance, Medicare coverage and 
Medicare Savings Program information must be reflected on 
eMedNY.   

 
 If the former district of residence has been paying a commercial 

health insurance premium, all necessary information regarding the 
payment of the premium must be forwarded to the new district of 
residence and annotated on the Relocation Referral Form. 

 
 The new district of residence should verify that the commercial 

policy remains in effect.  Any changes to coverage or providers 
should be entered in the eMedNY Third Party subsystem and the 
district should assume the responsibility of making the premium 
payments.  This should be done timely to ensure the commercial 
health insurance coverage is not jeopardized. 

  
Disposition: Local Social Services Districts must ensure that individuals who 

report their move to a new district and are otherwise eligible have 
their Medicaid/Family Health Plus case transitioned to such new 
district.  Appropriate and timely transactions in the Welfare 
Management System (WMS) must be taken, and coordinated 
between the new and former districts to ensure appropriate access 
to Medicaid and Family Health Plus coverage.  
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