
UPDATED: JUNE 2010  303.4 
 

RESOURCES 
 

RESOURCE DOCUMENTATION REQUIREMENTS 
 

Description: Resource documentation requirements vary depending on the 
Medicaid coverage option selected by the A/R.  In some instances, the 
A/R is allowed to attest to the value of their resources.   

 
Policy: Coverage options must be offered to all Medicaid A/Rs who have a 

resource test. 
 
References: SSL Sect. 366 

366-a(2) 
366-ee 

 
 Dept. Reg. 360-2.3(c)(3) 

   360-2.3 
   360-4.4 
   360-4.6(b) 
 
 ADMs  10 OHIP/ADM-01 

04 OMM/ADM-6 
 

 INF  05 ADM/INF-2 
 
 GISs  09 MA/027 

05 MA/012 
   05 MA/004 
 
Interpretation: When SSI-related individuals, who have a resource test apply for 

Medicaid, they are asked to choose one of the following coverage 
options: 

1. Community Coverage Without Long-Term Care; 
2. Community Coverage with Community-Based Long-Term Care; 

or 
3. Medicaid coverage for all covered care and services (this option 

is available only to individuals in Nursing Home Level of Care). 
 

NOTE:   Effective for eligibility periods beginning on or after 
January 1, 2010 FHPlus and non-SSI-related Medicaid A/Rs will not 
have resources considered in determining eligibility.  This change 
includes the following Medicaid categories:  Single/Childless Couples 
(SCC), Low Income Families (LIF), ADC-related (including adults who 
spend down excess income to the Medicaid income level), children 
under 21 years of age when comparing income to the Medicaid 
income level (Under age 21), and parents living with their dependent 
child(ren) under age 21 with income at or below the Medicaid income 
level (FNP Parents). 
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 In determining eligibility, resources are never considered for pregnant 
women and infants under one year of age.  Resources are also not 
considered for children over age one but under age 19.  

 
In addition, there is no resource test for applicants for the Family 
Planning Benefit Program, Medicaid Cancer Treatment Program, the 
Medicare Savings Program including the Qualified Individual Program 
(QI-1), Qualified Medicare Beneficiaries (QMB) and Specified Low 
Income Medicare Beneficiaries (SLIMB), AIDS Health Insurance 
Program (AHIP) and policy holders who have utilized the minimum 
required benefits under a total asset Partnership for Long-Term Care 
insurance policy. (See RESOURCES NEW YORK STATE 
PARTNERSHIP FOR LONG-TERM CARE) 

 
1. Community Coverage without Long-Term Care services include 
all Medicaid covered care and services except nursing facility services 
and community-based long-term care services.  If a Medicaid SSI-
related A/R elects this coverage, the A/R may attest to the amount of 
his/her resources.  The SSI-related A/R is not required to itemize their 
resources on the application but is required to do so at renewal. 

 
NOTE:  A/Rs of all categories continue to be required to provide 
documentation of any trust agreement in which the A/R is named the 
creator or beneficiary.  This enables the district to determine the 
availability of any trust income and/or principal.  If an SSI-related A/R 
has an irrevocable pre-need funeral agreement, a copy of the 
agreement must be provided to the district in order for the district to 
verify the type of agreement. 

 
Short-term Rehabilitation Services – SSI-related individuals who attest 
to their resources can receive Medicaid coverage for short-term 
rehabilitation services (one commencement/admission in a 12-month 
period, of up to a maximum of 29 consecutive days of each of the 
following (for a total of 58 days before being required to provide 
applicable resource documentation):  Certified Home Health Agency 
(CHHA) services; and nursing home care.)  Short-term rehabilitation 
begins on the first day the A/R receives CHHA services or is admitted 
to a nursing home on other than a permanent basis, regardless of the 
payer of care and services.  If an SSI-related individual does not apply 
for Medicaid coverage for a commencement of CHHA services or 
nursing home admission, that commencement/admission is not 
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counted toward the one commencement/admission limit per the 12-
month period.  
 
NOTE:  If an SSI-related Medicaid A/R states a transfer was made but 
does not provide documentation of the transfer, the SSI-related A/R is 
not eligible for short-term rehabilitative nursing home care admission 
and that commencement/admission is not counted toward the one 
commencement/admission limit per the 12-month period. 

 
In the event that that short-term rehabilitation exceeds 29 days, the 
SSI-related individual must provide proof of his/her resources in order 
for Medicaid coverage to be established for the rehabilitation services 
beyond the 29th day.  Proof of resources includes resource 
documentation for prior periods in accordance with transfer of 
resource policies for nursing facility services (See RESOURCES 
TRANSFER OF ASSETS) and current resource documentation for 
CHHA services. 

 
If an SSI-related recipient who attested to his/her resources 
subsequently requests coverage for long-term care services, the date 
of the request shall be treated as the date of a new application for 
purposes of establishing the effective date and the three-month 
retroactive period for increased coverage.  The SSI-related recipient 
must complete the “ACCESS NY Supplement A” and send in the 
requested resource documentation in order for eligibility to be 
determined for the requested coverage. 

 
SSI-related Medicaid A/Rs who attest to the amount of their resources 
may enroll in a managed care plan, provided the SSI-related individual 
is not enrolling in a managed long-term care plan.  Participation in a 
managed long-term care plan requires resource documentation of 
current resources for care in the community and resource 
documentation for prior periods in accordance with transfer of 
resource policies for care in a nursing home. (See RESOURCES 
TRANSFER OF ASSETS)   Once enrolled, the SSI-related recipient 
will be eligible for all care and services covered by the plan as well as 
any wraparound services that are covered under Medicaid fee-for-
service. 

 
Attesters who are eligible for Medicaid subject to a spenddown 
requirement may participate in the Excess Income/Optional Pay-In 
Program. (See INCOME EXCESS and PAY-IN)  Local social services 
districts may continue to verify the accuracy of the resource  
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information provided by the A/R through collateral investigations.  If 
there is an inconsistency between the information reported by the A/R, 
and the information obtained by the district is current, the district shall 
redetermine the recipient’s eligibility based on the new information.  If 
the district requires further information about a particular resource in 
order to make an eligibility decision, the recipient must be notified to 
provide the necessary information. 

 
2. Community Coverage with Community-Based Long-Term Care 
includes all Medicaid covered care and services including HCBS 
waiver services but not nursing facility services.  The coverage does, 
however, include short-term rehabilitative nursing home care.  If an 
SSI-related Medicaid A/R elects this coverage, the A/R must provide 
documentation of his/her current resources. 

 
NOTE:  If an SSI-related Medicaid A/R states a transfer was made but 
does not provide documentation of the transfer, the A/R is not eligible 
for short-term rehabilitative nursing home care. 

 
An otherwise eligible SSI-related individual who fails or refuses to 
provide adequate resource documentation shall be denied Community 
Coverage with Community-Based Long-Term Care and shall be 
authorized for Community Coverage without Long-Term Care if 
adequate information (not documentation) regarding the individual’s 
resources is provided. 

 
SSI-related recipients with Community Coverage with Community-
Based Long-Term Care may be enrolled in managed care and 
managed long-term care. 

 
3. Medicaid coverage for all covered care and services includes 
nursing facility services.  If an SSI-related Medicaid A/R elects this 
coverage, the A/R must be in receipt of nursing home care and 
provide documentation of his/her resources for the prior periods in 
accordance with transfer of resource policies .  (See RESOURCES 
TRANSFER OF ASSETS)  
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If an SSI-related Medicaid A/R does not provide documentation of 
his/her resources for prior periods in accordance with transfer of 
resource policies, but does provide current resource documentation, 
the local district determines eligibility for Community Coverage with 
Community-Based Long-Term Care.  If the SSI-related A/R provides 
information on the amount of his/her current resources but does not 
provide supporting documentation, the district determines eligibility for 
Community Coverage without Long-Term Care.  

 
Temporary Assistance and Supplemental Security Income (SSI) 
recipients are authorized for Medicaid coverage for all covered care 
and services.  Individuals who lose SSI eligibility continue to be eligible 
for Medicaid coverage of all covered care and services until a separate 
determination is made. (See CATEGORICAL FACTORS SEPARATE 
HEALTH CARE COVERAGE DETERMINATION)  Unless the 
individual’s SSI was discontinued due to a prohibited transfer, the 
individual is not required to provide documentation of his or her 
resources for the purpose of the ex-parte eligibility determination. 

 
Individuals who are ineligible or lose Temporary Assistance for failure 
to document resources are referred to Medicaid for a separate 
determination. 

 
Disposition: Although SSI-related Medicaid applicants choose a coverage option at 

application, such recipients have the right to supply proof of their 
resources at any time for a change in coverage.  If an individual 
becomes in need of a service for which he/she does not have 
coverage, the individual must contact his/her local district immediately 
for assistance in obtaining the Medicaid coverage required.   


