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CATEGORICAL FACTORS 
 

UNDER AGE 21 
 
Policy: Persons under the age of 21 are eligible for Medicaid if they meet all 

other eligibility requirements.  For Medicaid purposes, a person under 
the age of 21 is a child. 

 
References: SSL Sect. 366 
   366.1(a) (5) 
   366-ee 
 

Dept. Reg. 360-3.3(b) (3) 
 

ADM   10 OHIP/ADM-01 
  01 OMM/ADM-05 
 

GIS   09 MA/027 
 

Interpretation: All children under age 21 regardless of school attendance, marital 
status or relationship to other members of the family are potentially 
eligible for Medicaid.  The child’s eligibility is first determined using 
Low Income Families (LIF) budgeting. (See INCOME LOW INCOME 
FAMILIES (LIF) BUDGETING METHODOLOGY)  If the child is 
ineligible under LIF budgeting the child’s eligibility is determined using 
the ADC-related budgeting methodology. (See INCOME ADC-
RELATED DISREGARDS ADC-RELATED BUDGETING)  If the child 
is ineligible under ADC-related budgeting and under the age of 19, the 
child’s eligibility is determined under the appropriate expanded poverty 
level programs.  If the child is certified blind or certified disabled 
his/her eligibility may be determined using SSI-related budgeting. (See 
INCOME SSI-RELATED BUDGETING METHODOLOGY) Children 
between the ages of 19 and 21, who are not determined eligible under 
the aforementioned categories, must have their eligibility evaluated 
under Family Health Plus.  If the person is not eligible under FHP, 
eligibility is determined for the Family Planning Benefit Program, etc. 

 
NOTE:  Infants under age one (1) or a baby born to a woman in 
receipt of Medicaid, including FHPLus, FPBP, etc., at the time of birth, 
is automatically eligible for Medicaid until the end of the month the 
baby turns one (1).  (See CATEGORICAL FACTORS MEDICAID 
EXTENSIONS/CONTINUATIONS)   
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When to Verify: When a child is obviously under the age of twenty-one it is not 

necessary to verify age.  However, since an A/R's date of birth is 
generally relevant at some point during the eligibility process, it is 
recommended that date of birth be verified at the first application. 
Once documented, it is not necessary to re-verify an A/R's date of 
birth.  An application or recertification is never delayed or denied for 
lack of age verification when the child is obviously under twenty-one 
(21).  A newborn’s first name, sex, and date of birth are added to the 
case as soon as the district is informed of the birth, with the 
documentation obtained later. 

 
Verification: The date of the birth (DOB) is acquired only once, preferably at first 

application for assistance provided by a program [Public Assistance 
(PA), Medicaid, Food Stamps (FS) or Services], since the information 
is not subject to change.  The WMS inquiry or Clearance Report is 
sufficient, even if the information is entered by another district, unless 
there is reason to believe the system information is not correct or the 
A/R is misrepresenting himself or herself. 

 
Examples of acceptable forms of verification: 

 
When a newborn is entered on WMS by the Newborn System, the 
information on WMS is sufficient to verify age.  The district may 
request a birth certificate, but if it is not provided the information on 
WMS is sufficient. 

 
 

The district attempts to obtain verification from the applicant first. 
 
Examples include: 

 
Birth Certificate Baptismal Certificate 
Adoption papers Passport 
Driver’s License Census records 
Immigration and Naturalization 
    Service (INS) records 

Hospital records 

Bureau of Vital Statistics records Physician records 
Church records Marriage records 
Employer’s records SSA records 
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Documentation: Sufficient to establish an audit trail:  
 

the date of birth, type of document, place and date of filing, 
and identifying numbers or the available document or name of 
the official who signed the document.  

 
Disposition: When determining eligibility for a child under age 21 the net income of 

the child's household after applying the appropriate budgeting 
methodology is compared to the income level (Medically Needy level, 
Medicaid Standard or federal poverty level as appropriate). (See 
INCOME MEDICALLY NEEDY LEVELS for discussion of income level 
and REFERENCE MEDICALLY NEEDY INCOME AND FEDERAL 
POVERTY LEVELS) Treatment of the household's resources depends 
on the budgeting methodology used. (See REFERENCE MEDICAID 
RESOURCE LEVELS) 

 
NOTE:  Effective for eligibility periods beginning on or after January 1, 
2010 FHPlus and non-SSI-related Medicaid A/Rs will not have 
resources considered in determining eligibility.  This change includes 
the following Medicaid categories:  Single/Childless Couples (SCC), 
Low Income Families (LIF), ADC-related (including adults who spend 
down excess income to the Medicaid income level), children under 21 
years of age when comparing income to the Medicaid income level 
(Under age 21), and parents living with their dependent child(ren) 
under age 21 with income at or below the Medicaid income level (FNP 
Parents). 

 
SSI-related individuals residing with children under age 21 may be LIF 
or ADC-related.  If the SSI-related individual, not seeking long-term 
care services, LTC services, is eligible as LIF or ADC there is no 
resource test.  In determining eligibility, resources are never 
considered for pregnant women and infants under one year of age.  
Resources are also not considered for children over age one but under 
age 19 if income is at or below the appropriate poverty level.   

 
In addition, there is no resource test for applicants for the Family 
Planning Benefit Program, Medicaid Cancer Treatment Program, the 
Medicare Savings Program including the Qualified Individual Program 
(QI-1), Qualified Medicare Beneficiaries (QMB) and Specified Low 
Income Medicare Beneficiaries (SLIMB), AIDS Health Insurance 
Program (AHIP) and policy holders who have utilized the minimum 
required benefits under a total asset Partnership for Long-Term Care 
insurance policy. (See RESOURCES NEW YORK STATE 
PARTNERSHIP FOR LONG-TERM CARE) 

 


