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CATEGORICAL FACTORS 
 

FAMILIES LIVING WITH DEPENDENT CHILDREN UNDER AGE 21 
 
Policy: A family including two birth and/or adoptive parents in which their child 

under age 21 is not deprived of parental support or care due to 
incapacity, may be eligible for Medicaid if the parents are living with 
their child and the family meets all other eligibility requirements. The 
deprivation for the child is considered to be the un/under employment 
of the parent. Stepparents and fathers of unborns living with the 
pregnant woman who have no other children in the household may 
also be eligible for Medicaid.  

 
References: SSL Sect. 366 
   366.1(a) (7) 
   366-ee 
   466.1 (a) (5) 
   366.2 (a) (8) 
   368-a.1 (j) 
 

Dept. Reg. 360-3.3 (b) (7) 
  360-3.3 (b) (5) 

 
ADMs  10 OHIP/ADM-01 

  OMM/ADM 97-2 
   89 ADM-38 

 
 GISs  09 MA/027 
 
Interpretation: A one or two-parent family including a child under the age of 21 may 

be eligible for Medicaid if the family meets the Low Income Families 
(LIF) or ADC-related budgeting requirements. 

 
The living arrangement of the child is considered.  The child must be 
living with his/her parents.  The child is considered to be living with the 
parents as long as the parents take responsibility for the care and 
control of the child, even though circumstances may require the 
temporary absence of either the child or one or both parents. 

 
When a budget surplus exists, the parents and the child may be 
eligible with a spenddown or the child may be otherwise eligible under 
the poverty level budgeting methodology. (See INCOME MEDICALLY 
NEEDY INCOME LEVELS) 

 
 Effective for eligibility periods on or after January 1, 2010, there is no 

resource test for families living with dependent children under age 21. 
 For A/Rs applying for Medicaid coverage for the 3-month retroactive 

period prior to January 1, 2010, there is a resource test. 
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CATEGORICAL FACTORS 
 

FAMILIES LIVING WITH DEPENDENT CHILDREN UNDER AGE 21 
  

Stepparents and fathers of unborns, with no children of their own, who 
have income at or below the Medicaid standards may be eligible for 
Medicaid, but are not eligible with a spenddown. 

 


