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OTHER ELIGIBILITY REQUIREMENTS 

STATE RESIDENCE AND RESPONSIBILTY FOR ASSISTANCE 
 

ASSISTANCE TO PERSONS WHO CHANGE RESIDENCY 
 

Description: Medicaid recipients who notify their district of residence of a change in 
residency to another district in New York State will have their Medicaid 
case transitioned to the new district. 

 
 Policy: Medicaid recipients who report their move from one district to another 

within the State will be provided coverage by their originating district 
for the month in which the move is reported and the following month.  
Coverage will be established in the new district of residence effective 
the first day of the second month following the month the move was 
reported.  Eligibility will continue for the duration of the originating 
county’s authorization period, or four months, whichever is greater.  If 
a recipient advises the district of a move, in advance of his or her 
actual relocation, the originating district is responsible for providing 
coverage through the month of the actual move and the following 
month.   

   
References: SSL Sect. 62.5 (a) 
 
 ADMs  09 OHIP/ADM-1 
   99 OMM/ADM -3 
   OMM/ADM 97-1 
   95 ADM-5 
   89 ADM-2 
 
 Dept. Reg. 360-1.4 (j)   
   
 LCM  08 OHIP/LCM-1 
 
 GISs   09 MA/004 
   02 MA/006 
   02 MA/001 
                   
Interpretation: Recipients in Case Types 20 (Medicaid), 24 (Family Health Plus), and 

recipients who receive Medicaid through a Temporary Assistance (TA) 
Case (Case Types 11, 12, 16 or 17) who notify their district of a move 
to another county, and provide their new address in writing will have 
their Medicaid case transitioned to the new district of residence without 
the need for a new application.   

 
NOTE:  This policy does not apply to Medicaid recipients who are 
institutionalized in a medical facility as defined in Department  
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 Regulations at 18 NYCRR, Section 360-1.4 (j).  This means that 

eligibility will not be transitioned for individuals who relocate to another 
district from a hospital, nursing home, Intermediate Care facility, 
inpatient psychiatric center or inpatient alcohol treatment facility. 

 
 When a Supplemental Security Income (SSI) recipient reports a move 

to another district, it is important that the move be reported to the 
Social Security Administration following the instructions in 95 ADM-5.  
Districts must coordinate any closing for an SSI recipient with the 
opening of a case in the new district. 

 
 For recipients who report their move and provide the address in the 

new district in advance of his or her actual relocation, the district is 
responsible for providing coverage through the month of the actual 
move and the following month and coverage is established in the new 
district the first day of the succeeding month.   

 
 If a district discovers a recipient has moved out of county (the recipient 

has reported the move), coverage must be provided for the month of 
and the month following the move at which time the case must be 
closed. 

 
 Recipients who do not report their move in advance of his or her actual 

relocation will have their coverage provided by the originating district 
for the month in which the move is reported and the following month.  
Coverage is established in the new district effective the first day of the 
second month following the month the move was reported. 

 
 NOTE:  The District of Fiscal Responsibility (DFR) rules, with the 

exception of the Transition Rule, remain unchanged. 
 
 CONSIDERATIONS: 
 
 Changes in Circumstances- In situations where the recipient reports 

their move AND other changes relative to eligibility and the information 
is sufficient to complete a re-determination before the case is 
transitioned, such re-determination should be made.  Changes that 
result in ineligibility should be handled in accordance with existing 
procedures, including the discontinuance or change of coverage as 
appropriate.  However, in no instance should a district 
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 delay the transition of coverage pending receipt of further information 

regarding items that may change as a result of the individual’s 
reported relocation (i.e. a change of job, which may result in a change 
in earned income).   

 
 Cases for which the district has not completed the eligibility 

determination, (i.e. a pregnant woman authorized for Presumptive 
Eligibility) must have such determination of eligibility completed prior to 
the transition of the case to the new district of residence.   

 
 Similarly, if the case is in the process of being renewed, the district 

must complete the renewal before transitioning the case to the new 
district of residence.   

 
 NOTE:  For procedures for renewing children age 18 and up to 21 who 

are receiving Medicaid as final discharges from foster care (Chaffee 
provisions) that have moved, see:  OTHER ELIGIBILITY 
REQUIREMENTS APPLICATION, CERTIFICATION AND RENEWAL. 

 
 Not All Case Members Moving- The eligibility of the moving household 

members must be determined.  If determined ineligible, they must be 
closed, and the case is not transitioned.  If eligibility continues, a new 
case must be opened for them and transitioned to the new district of 
residence.  Eligibility for the remaining household members must be 
re-determined and appropriate action taken. 

 
 Returned Agency Correspondence Out of District Moves- Returned 

correspondence, including the Medicaid/FHP renewal that is returned 
to the district by the U.S. Postal Service with a change of address 
must be re-mailed to the new address with a copy of Attachment VII of 
08 OHIP/LCM-1 which will provide the individual the opportunity to 
confirm the new address.  Individuals who respond in the prescribed 
time frame (minimally 10 days) to the follow-up correspondence shall 
be considered to have reported their re-location and new address and 
will have their case transitioned after continued eligibility is 
determined.  Individuals who do not respond to the follow-up 
correspondence will have their case discontinued having failed to 
renew or comply with a request for additional information.  

 
 Returned Agency Correspondence In District Moves- Correspondence 

returned by the U.S. Postal Service (USPS) for a recipient, including 
the Medicaid /FHP renewal, with a change of address, the district must  
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 make an effort to confirm the new address.  In order to get 

confirmation from the recipient of the new address, Attachment I of 
GIS 09 MA/004 must be included when the returned mail is forwarded 
to the individual.  However, if the individual fails to return Attachment I 
of GIS 09 MA/004 verifying the new address after an established 
period of time (a minimum of ten days should be given) and the mail is 
not returned by the USPS, the LDSS will conclude that the recipient is 
living at the new address and must update WMS to reflect the new 
address. 

 
 If the district receives correspondence returned by the USPS without a 

forwarding address, but staff learns of an updated address within the 
county, e.g., associated with the recipient’s food stamp case, the 
returned mail and Attachment I of GIS 09 MA/004 must be forwarded 
to the individual at the updated address.  However, if the individual 
fails to return Attachment I of GIS 09 MA/004 verifying the new 
address after the established period of time and the mail is not 
returned by the USPS, the LDSS will conclude that the recipient lives 
at the address and must update WMS to reflect the new address.  In 
accordance with the managed care contract, if a Managed Care 
Contractor informs the local district of a new address, this is sufficient 
information to update the address in WMS. 

 
 Children in Continuous Coverage Status- A child who has lost 

eligibility, but is in a period of continuous coverage, who moves to 
another district will not have his/her coverage transitioned to the new 
district of residence.  Continuous coverage will be provided by the 
former district of residence.  
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 Individuals who Notify County B of  their Re-location-  In situations 

where the recipient notifies the new district of residence of their move, 
the new district of residence must direct the individual to put the new 
address in writing.  The new district must forward the new address to 
the district currently providing coverage so that such district may take 
necessary action to transition the case.   

 
 If the individual wishes to make an application in the new district of 

residence, all aspects of the application process must be adhered to, 
including documentation requirements.  If the applicant(s) is found 
eligible, coordination in opening and closing the cases must occur 
between the two districts to avoid duplicate coverage.   

 
 NOTE:  The Medicaid coverage of a TA case will be transitioned to the 

new district of residence in the event of a reported move.  However, 
the individual must re-apply for TA in the new district of residence.  If 
the individual also applies for Medicaid with the TA application and the 
determination is made prior to the transition of the Medicaid coverage, 
the TA/Medicaid case should be authorized.   

 
 Homeless Individuals- Homeless individuals who report a move to 

another district must have their case transitioned, even though they do 
not have a permanent address.   

 
 Admissions to District 97 (Office of Mental Health) and 98 (Office of 

Mental Retardation and Developmental Disabilities) Living 
Arrangements- Individuals who are admitted to certain District 97 and 
98 living arrangements will not have their cases transitioned.  When a 
district is contacted by a Patient Resource Office (OMH), or a 
Revenue Support Office (OMR) and advised that an individual has 
been admitted to a specified OMH or OMR living arrangement, the 
district must use manual notice OHIP-0014 to inform the individual that 
his or her Medicaid case is being transferred to District 97 or 98, 
effective with the date of admission to the facility.   

 
 When an individual is discharged from a specified OMH or OMR living 

arrangement, the district will be sent the Relocation Referral Form and 
accompanying documentation from the appropriate Patient Resource 
Office or Revenue Support Office.  The District of Fiscal Responsibility 

 


