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OTHER ELIGIBILITY REQUIREMENTS 
RETROACTIVE ELIGIBILITY PERIOD 

 
REIMBURSEMENT OF PAID MEDICAL BILLS 

 
Description: Reimbursement of paid medical expenses may be made to Medicaid 

recipients or their representatives for covered care and services 
obtained during the recipients’ retroactive eligibility periods (pre and 
post -application periods). 

 
Policy: Social services districts must reimburse, at the Medicaid rate, 

Medicaid eligible individuals or their representative for qualifying 
medical expenses paid during the three-month retroactive eligibility 
period.   

   
 Direct reimbursement is not limited to the Medicaid rate or fee in 

instances where agency error or delay caused the recipient or the 
recipient’s representative to pay for medical services which should 
have been paid under the Medicaid program. 

 
 NOTE:  Social Services districts have the option of reimbursing eligible 

recipients directly or requesting the Department to make payments for 
expenses that the district has determined to be reimburseable. 

   
References: ADM  10 OHIP/ADM-9 
 
 Dept. Regs. 18 NYCRR 360-7.5 (a) 
 
 GISs  03 MA/025 
    03 MA/019 
    02 MA/033 
    98 MA/011 
    95 MA/032 
 
 New York State Fiscal Reference Manual, Volume 1 Chapter 7 and 

Volume 2 Chapter 5 
       
Interpretation: Reimbursement for paid medical expenses is limited to the Medicaid 

rate, after application of ALL third party reimbursement, unless there 
was an agency error or delay which caused the recipient or his/her 
representative to pay for medical services that should have been paid 
by the Medicaid Program. 

 
 Because Family Health Plus benefits do not begin until eligibility is 

determined AND enrollment in a plan has occurred, there is no 
reimbursement available under the FHPlus program during the three-
month retroactive period.  However, individuals who are otherwise 
eligible under the Medicaid spenddown program during the three-
month retroactive period through the date of enrollment in a FHPlus  
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 plan may be reimbursed for paid expenses in excess of their Medicaid 

spenddown. 
 

Retroactive Period: 
 
 Reimbursement may be made to a Medicaid eligible individual or 

his/her representative for paid bills that are: 
• incurred during the retroactive eligibility period, which begins on 

the first day of the third month prior to the month in which the 
individual applied for Medicaid and ends on the date the individual 
applies for Medicaid; 

• medically necessary; 
• covered by the Medicaid Program; 
• within Medicaid requirements for amount duration and scope; and, 
• received from providers lawfully permitted under State law or 

regulation to provide the care, services or supplies for which the 
recipient is requesting reimbursement and who has not be 
excluded by the Medicaid Program. 

 
 Post-Retroactive Period: 
   
 Reimbursement may be made to a Medicaid eligible individual or 

his/her representative for paid bills that are: 
• incurred during the post-retroactive eligibility period, which 

begins on the date of application and ends on the date the 
individual receives a CBIC card; 

• medically necessary; 
• covered by the Medicaid Program ; 
• within Medicaid requirements for amount duration and scope; and, 
• provided by Medicaid enrolled providers. 

  
 NOTE:  For new SSI recipients, reimbursement for paid medical 

expenses beginning three months prior to the month of application and 
ending on the day the recipient receives the “Dear SSI Beneficiary” 
letter must NOT be limited to expenses incurred from providers 
enrolled in the Medicaid program. 

 
 Agency Delay: 

 
 Reimbursement may be made to a Medicaid eligible individual or 

his/her representative for bills that are paid as a result of an LDDS’s 
delay and are: 
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• incurred beginning 45 days after  the date of application and 

before the receipt of a CBIC card; or 
• incurred beginning 30 days after the date of application when the 

application includes a pregnant woman or child under the age of 
19 and before the receipt of a CBIC card; or 

• incurred beginning 90 days after the date of application when the 
application is based on disability and before receipt of a CBIC 
card; and 

• medically necessary; 
• covered by the Medicaid Program ; 
• within Medicaid requirements for amount duration and scope; and, 
• received from providers lawfully permitted under State law or 

regulation to provide the care, services or supplies for which the 
recipient is requesting reimbursement and who has not be 
excluded by the Medicaid Program. 

 
FHPlus:  After eligibility for FHPlus has been determined, the agency 
must process the plan enrollment by the 45th day following the 
eligibility decision if the decision was timely.  If the decision was made 
after the proper timeframe, the agency must process the plan 
enrollment by the 45th day following the day the decision should have 
been made.  When enrollment does not occur within these timeframes, 
the applicant is entitled to be reimbursed for reasonable out-of-pocket 
expenses paid from day 45 to the date enrollment is actually effective.  
 

 Agency Error: 
 
 Reimbursement may be made to a Medicaid eligible individual or 

his/her representative for bills that are paid as a result of an LDSS’s 
error and are: 
• incurred from  the date of the social services district’s incorrect 

determination until the date the applicant receives a CBIC card; 
• medically necessary; 
• covered by the Medicaid Program; 
• within Medicaid requirements for amount duration and scope; and, 
• received from providers lawfully permitted under State law or 

regulation to provide the care, services or supplies for which the 
recipient is requesting reimbursement and who has not been 
excluded by the Medicaid Program. 
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NOTE:  Reimbursement may also be available when, due to social 
services district delay in the provision of authorized services such as 
personal care services, the recipient or the recipient’s representative 
must pay privately to obtain covered services. 
 
FHPlus:  For individuals determined eligible for FHPlus, such recipient 
or his/her representative may be reimbursed for reasonable out-of-
pocket expenses (as defined below) paid after the date of the agency’s 
error (as found on the Notice of Decision) through the day the 
individual’s FHPlus enrollment is effective.  The services must be 
those that are covered under the FHPlus plan and must be provided 
by an entity or individual lawfully permitted to provide the care, 
services or supplies for which the recipient is requesting 
reimbursement. 

 
Reimbursement in cases of agency error or delay must be made for 
reasonable out-of-pocket expenditures.  Generally, out-of-pocket 
expenditures that do not exceed 110% of the Medicaid rate are always 
considered reasonable and may be fully reimbursed.  In some 
instances out-of-pocket expenses that exceed this threshold may be 
considered reasonable if the recipient or his/her representative can 
demonstrate and document that the services cost more due to living in 
a remote location or purchasing services on a holiday or other special 
circumstance.  In such situations, reimbursement of full-out-of pocket 
expenses may be warranted. 

  
   To obtain reimbursement for bills paid during the retroactive periods, 

the recipient must document income and resources, as appropriate, in 
order for eligibility to be determined for the appropriate retroactive 
period.  In all circumstances, proof that the bills for which direct 
reimbursement is sought were paid must be provided.  Claims not 
supported by proof of payment with documentation such as cancelled 
checks or notarized affidavits are not reimbursable.  

 
 NOTE:  Once a CBIC card is received, NO reimbursement may be 

made for expenses incurred after that date and paid by a recipient. 
 

Social services districts must provide information concerning the policy 
for direct reimbursement of medical expenses to all Medicaid/FHPlus 
applicants, including those who apply at outreach sites and to all 
Temporary Assistance applicants who also apply for Medicaid.  The 
provision of the LDSS-4148B:  “What You Should Know About Social 
Services Programs” to such applicants fulfills this requirement. 


