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Policy: When determining eligibility for acute in-patient care in a medical 

facility, the excess income for a six-month period is considered 
available for meeting the cost of medical care and services. 

 
NOTE:  If a person meets the definition of an institutionalized 
spouse, the excess income liability is computed on a monthly 
basis. 
 

References: SSL Sect. 366 (2)(b) 
 

Dept. Reg. 360-4.8(c) 
 
ADMs  96 ADM-15 

91 ADM-11 
90 ADM-46 
87 ADM-4 

 
Interpretation: When an A/R has a spenddown, and has or expects to have an 

acute in-patient care expense, excess income for a period of six 
months is considered available to meet the cost of such in-patient 
care. Any outstanding medical bills for which a provider is actively 
seeking payment may be used to reduce the six-month excess.  
(See INCOME EXCESS for the hierarchy of the application of 
medical bills) 

 
For purposes of Medicaid coverage for an acute in-patient stay, 
the six-month consecutive period must include the month of 
hospitalization; however, it cannot include any month prior to the 
three-month retroactive period. 

Once an A/R incurs a six-month excess liability, the A/R is eligible 
for Medicaid coverage of both inpatient and outpatient care and 
services for that period.  
 
For any acute in-patient stay in which the A/R’s liability for 
payment (excess income) for medical care exceeds the Medicaid 
payment rate for the length of the stay, but is less than the private 
charges for care, one of the procedures outlined below must be 
utilized: 
 
I. For acute stays where the Medicaid payment rate is 

calculated utilizing a MEDICAID PER DIEM RATE: 
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