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CATEGORICAL FACTORS 
 

SINGLES/CHILDLESS COUPLES (S/CC) 
 
 
Policy: Persons between the ages of 21 and 65 who are not living with 

their child under the age of 21 and do not meet the requirements 
for any other category of assistance must meet all the 
Singles/Childless Couples (S/CC) categorical requirements in 
order to be eligible for coverage under Medicaid. 

 
References: SSL Sect. 366.1(a) 
 

Dept. Reg. 360-1.2 
360-1.3 
360-3.3 
 

ADMs  97 ADM-21 
97 ADM-23 
OMM/ADM 97-2 

 
Interpretation: When an A/R is not related to any other category for Medicaid, 

eligibility is determined in accordance with S/CC policy. If the A/R 
is ineligible using the S/CC budgeting methodologies, eligibility 
must be considered under Family Health Plus and Family 
Planning Benefit Program as appropriate.  

 
NOTE:  Parents living with their child over the age of 21 are 

considered a childless couple for S/CC budgeting purposes. 
 

Disposition: The income and resources of S/CC A/Rs are compared to the 
Medicaid Standard and Resource Levels. (See REFERENCE 
MEDICALLY NEEDY INCOME LEVELS and FEDERAL 
POVERTY LEVELS and MEDICAID RESOURCE LEVELS) 
 
If a person's income and resources are determined to be below 
the S/CC levels, s/he is so informed.  If s/he desires cash 
assistance, an appropriate referral is made to Public Assistance. 
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