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CATEGORICAL FACTORS 

ADC - RELATED 
 

LIVING WITH SPECIFIED RELATIVE 
 

 
Policy: In order for a child and a caretaker relative to be ADC-related they 

must be living together. 
 
References: 

SSL Sect. 366.1(a)(5)(iii) 
 

Dept. Reg. 360-3.3(b)(5) 
 
INFs  07 OHIP/INF-1 
 

Interpretation: The determination of eligibility for ADC-relatedness includes 
consideration of the living arrangement of the dependent child 
who has been deprived of parental support.  The child must be 
living with his/her parent or caretaker relative.  The child is 
considered to be living with the parent or other relative as long as 
the relative takes responsibility for the care and control of the 
child, even though: 

 
(1) circumstances may require the temporary absence of 

either the child or relative; 
 
(2) the child has been placed in the home of such relative by 

a court, except when placement is on a board basis with a 
plan for supervision and control by the local department of 
social services through its Child Welfare program. 

 
In situations of evenly shared (physical and legal) custody, the 
dependent child is considered to be living with both parents.  
When a court order for evenly shared custody of the child(ren) is 
not followed, a determination must be made as to which parent is 
the primary caretaker.  Which parent has greater physical custody 
and responsibility for medical, education, day care and similar 
needs are factors to consider when making this determination. 

 
 
When to Verify Status: (a) When the A/R indicates the presence of a child in the 

household; 
 

(MRG) 
 


