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Description: Resource documentation requirements vary depending on 
the Medicaid coverage option selected by the A/R. 

 
Policy: Coverage options must be offered to all Medicaid A/Rs who 

have a resource test, including Single Individuals and 
Childless Couples (S/CCs). 

 
References: SSL Sect. 366-a(2) 
 
 Dept. Reg. 360-2.3(c)(3) 
 
 ADM  04 OMM/ADM-6 
 
 GISs  05 MA/012 
    05 MA/004 
 
Interpretation: When individuals, who have a resource test apply for 

Medicaid, they are asked to choose one of the following 
coverage options: 

 
1. Community Coverage Without Long-Term Care; 
2. Community Coverage with Community-Based Long-Term 

Care; or 
3. Medicaid coverage for all covered care and services. 

 
 NOTE:  There is no resource test for pregnant women and 

children under one year of age.  There is also no resource 
test for children between the ages of one and 19 who have 
income below the applicable federal poverty level; for the 
Family Planning Benefit Program, Breast and Cervical Cancer 
Treatment Program, or the Qualified Individual Program; or 
for policy holders who have utilized the minimum required 
benefits under a Partnership for Long-Term Care insurance 
policy. 

 
1. Community Coverage without Long-Term Care services 

includes all Medicaid covered care and services except 
nursing facility services and community-based long-term 
care services (see page 303.9).  If a Medicaid A/R elects 
this coverage, the A/R may attest to the amount of his/her 
resources. 
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NOTE:  A/Rs continue to be required to provide 
documentation of any trust agreement in which the A/R is 
named the creator or beneficiary.  This enables the 
district to determine the availability of any trust income 
and/or principal.  If an A/R has an irrevocable pre-need 
funeral agreement, a copy of the agreement must be 
provided to the district in order for the district to verify the 
type of agreement. 

 
In order to determine eligibility for Community Coverage 
without Long-Term Care for S/CC applicants, the local 
district must ask if a prohibited transfer has been made in 
the past 12 months.  S/CCs are subject to a 12-month 
look-back period.  If the S/CC applicant states no transfer 
has been made and there is no indication of a transfer, 
eligibility may be determined.  If the S/CC individual or 
couple states that a transfer has been made in the past 12 
months, Medicaid coverage shall be denied.  (See page 
361 for transfer of assets rules for S/CC A/Rs.) 

 
Short-term Rehabilitation Services - Individuals who attest 
to their resources can receive Medicaid coverage for 
short-term rehabilitation services (one 
commencement/admission in a 12-month period, of up to 
a maximum of 29 consecutive days of each of the 
following:  Certified Home Health Agency (CHHA) 
services; and nursing home care.)  Short-term 
rehabilitation begins on the first day the A/R receives 
CHHA services or is admitted to a nursing home on other 
than a permanent basis, regardless of the payer of care 
and services.  If an individual does not apply for Medicaid 
coverage for a commencement of CHHA services or 
nursing home admission, that commencement/admission 
is not counted toward the one commencement/admission 
limit per the 12-month period. 

 
NOTE:  If a Medicaid A/R states a transfer was made but 
does not provide documentation of the transfer, the A/R is 
not eligible for short-term rehabilitative nursing home 
care. 
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In the event that that short-term rehabilitation exceeds 29 
days, the individual must provide proof of his/her 
resources in order for Medicaid coverage to be established 
for the rehabilitation services beyond the 29th day.  Proof 
of resources includes resource documentation for the past 
36 months (60 months for trusts) for nursing facility 
services (see page 353) and current resource 
documentation for CHHA services. 
 
If a recipient who attested to his/her resources 
subsequently requests coverage for long-term care 
services, the date of the request shall be treated as the 
date of a new application for purposes of establishing the 
effective date and the three-month retroactive period for 
increased coverage.  The recipient must complete the 
“Long-Term Care Change in Need Resource Checklist” and 
send in the requested resource documentation in order for 
eligibility to be determined for the requested coverage. 

 
Medicaid A/Rs who attest to the amount of their resources 
may enroll in a managed care plan, provided the individual 
is not enrolling in a managed long-term care plan.  
Participation in a managed long-term care plan requires 
resource documentation of current resources for care in 
the community and resource documentation for the 36 
months (60 months for trusts) for care in a nursing home.  
Once enrolled, the recipient will be eligible for all care and 
services covered by the plan as well as any wraparound 
services that are covered under Medicaid fee-for-service. 

 
Attesters who are eligible for Medicaid subject to a 
spenddown requirement may participate in the Excess 
Income/Optional Pay-In Program (see pages 239 and 248). 

 
Local social services districts may continue to verify the 
accuracy of the resource information provided by the A/R 
through collateral investigations.  If there is an 
inconsistency between the information reported by the 
A/R, and the information obtained by the district is 
current, the district shall redetermine the recipient’s 
eligibility based on the new information.  If the district 
requires further information about a particular resource in 
order to make an eligibility decision, the recipient must be 
notified to provide the necessary information. 
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2. Community Coverage with Community-Based Long-Term 

Care includes all Medicaid covered care and services 
except nursing facility services (see page 303.9).  The 
coverage does, however, include short-term rehabilitative 
nursing home care.  If a Medicaid A/R elects this 
coverage, the A/R must provide documentation of his/her 
current resources. 

 
NOTE:  If a Medicaid A/R states a transfer was made but 
does not provide documentation of the transfer, the A/R is 
not eligible for short-term rehabilitative nursing home 
care. 
 
If an otherwise eligible S/CC applicant states that no 
transfer has been made in the past 12 months and there is 
no indication a transfer was made, Community Coverage 
with Community-Based Long-Term Care may be 
authorized.  If an S/CC individual or couple states a 
transfer has been made within the past 12 months, 
Medicaid coverage will be denied.  (See page 361 for 
transfer of assets rules for S/CC A/Rs.) 

 
An otherwise eligible individual who fails or refuses to 
provide adequate resource documentation shall be denied 
Community Coverage with Community-Based Long-Term 
Care and shall be authorized for Community Coverage 
without Long-Term Care if adequate information (not 
documentation) regarding the individual’s resources is 
provided. 

 
Recipients with Community Coverage with Community-
Based Long-Term Care may be enrolled in managed care 
and managed long-term care. 

 
3. Medicaid coverage for all covered care and services 

includes nursing facility services (see page 303.9).  If a 
Medicaid A/R elects this coverage, the A/R must provide 
documentation of his/her resources for the past 36 
months (60 months for trusts) (see page 353).  S/CCs 
must provide resource documentation for the past 12 
months (see page 361). 
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If a Medicaid A/R does not provide documentation of 
his/her resources for the past 36 months (60 months 
for trusts) or 12 months for an S/CC, but does provide 
current resource documentation, the local district 
determines eligibility for Community Coverage with 
Community-Based Long-Term Care.  If the A/R 
provides information on the amount of his/her current 
resources but does not provide supporting 
documentation, the district determines eligibility for 
Community Coverage without Long-Term Care.  
 
Temporary Assistance and Supplemental Security 
Income (SSI) recipients are authorized for Medicaid 
coverage for all covered care and services.  
Individuals who lose SSI eligibility continue to be 
eligible for Medicaid coverage of all covered care and 
services until a separate determination is made (see 
page 47).  Unless the individual’s SSI was 
discontinued due to a prohibited transfer, the 
individual is not required to provide documentation of 
his or her resources for the purpose of the ex-parte 
eligibility determination. 
 
Individuals who are ineligible or lose Temporary 
Assistance for failure to document resources are 
referred to Medicaid for a separate determination for 
Community Coverage without Long-Term Care or 
Family Health Plus. 

 
Disposition: Although Medicaid applicants choose a coverage 

option at application, recipients have the right to 
supply proof of their resources at any time for a 
change in coverage.  If an individual becomes in need 
of a service for which he/she does not have coverage, 
the individual must contact his/her local district 
immediately for assistance in obtaining the Medicaid 
coverage required.  Medicaid A/Rs who can reasonably 
expect to need long-term care services are 
encouraged to provide proof of their resources in 
advance of the need for such services.  This will help 
prevent any unnecessary delay in service delivery that 
may result from absence of resource documentation. 

 
 Resource Verification Indicator (RVI) values are used 

by local districts to identify if a Medicaid recipient:   
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attested to his/her resources; verified current 
resources; verified resources for 36 months (60 
months for trusts); transferred resources; or is exempt 
from resource verification. 
 

LONG-TERM CARE SERVICES 
 

LONG-TERM CARE 
Community-Based Long-Term 
Care Services 

Nursing Facility Services Short-Term Rehabilitation 
Services 

 Adult day health care 
 Assisted living program (ALP) 
 Certified home health agency 

(CHHA) 
 Hospice in the community 
 Residential treatment facility 
 Managed long-term care in the 

community 
 Personal care services 
 Non-waiver services in the 

following programs 
a) Long-Term Home Health 

Care Program 
b) Traumatic Brain Injury 

Waiver Program 
c) Care at Home Waiver 

Program 
d) Office of Mental 

Retardation and 
Developmental Disabilities 
Home and Community-
Based Waiver Program 

 Consumer directed personal 
assistance program 

 Limited licensed home care 
services 

 Personal emergency response 
services 

 Private duty nursing 

 Alternate level of care provided 
in a hospital 

 Hospice in a nursing home 
 Nursing home care 
 Intermediate care facility 
 Managed long-term care in a 

nursing home 
 Home and community-based 

waiver services provided 
through the following 
programs: 
a) Long-Term Home Health 

Care Program 
b) Traumatic Brain Injury 

Waiver Program 
c) Care at Home Waiver 

Program 
d) Office of Mental 

Retardation and 
Developmental Disabilities 
Home and Community-
Based Waiver Program 

Once commencement/admission 
in a 12-month period of up to 29 
consecutive days of: 
 
 Nursing home care 
 Certified home health care 
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