
 

 

September 3, 2015 
 
Re:  Reporting of Stand-Alone Radiology and Laboratory Services  
 
Dear Administrator:  
 
This letter serves as notification to Article 28 facilities that submit data to the Statewide 
Planning and Research Cooperative System (SPARCS), as authorized by Section 2816 of the 
Public Health Law, Section 400.18 of Title 10 (Health) of the Official Compilation of Codes, 
Rules and Regulations of the State of New York, facilities are required to submit all outpatient 
services. Outpatient services reported to SPARCS should include stand-alone radiology and 
laboratory claims.   
 
Directive 
 
As required by regulation, Article 28 facilities currently submitting to SPARCS should begin 
reporting as soon as possible, but no later than January 1, 2016, stand-alone radiology and 
laboratory patient records in the X12-837I (Institutional) claim format as part of their submission 
of all outpatient data services.    
 
Background 

As published on the DOH public website on February 16, 2011, facilities were directed as part 
of the Expanded Outpatient Data Collection (EODC) Frequently Asked Questions (FAQ) to not 
report “lab-only” and “x-ray only” patient records.   This directive is now being cancelled and 
instructions for submission are contained within this letter.   
 
Q# Topic Questions  Answer Posted Revised 

EODC-
005 

Law / 
Regulation 

Q: How are 
you defining 
"outpatient"? 

A: The new regulations 
define outpatient data as: 
"Outpatient clinic data 
shall mean all data 
submitted by a licensed 
Article 28 general 
hospitals and diagnostic 
and treatment centers, 
excluding inpatient 
hospitalization data, 
emergency department 
data, and ambulatory 
surgery data". 

 
After several meetings 
and discussions, the 
intent behind this 
definition was to make it 
easier for hospitals to 
submit their remaining 
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Q# Topic Questions  Answer Posted Revised 

outpatient data. Instead 
of creating a long list of 
services or "excepting-
out" certain services, 
facilities felt it would be 
easier to submit the 
remaining outpatient data 
from their facility. The 
Department of Health will 
be collecting "lab-only" 
and "x-ray only" patient 
records for all patient 
records with service 
dates on or after January 
1, 2016.  

EODC-
006 

Type of 
Data / 
Clarification 

Q: What 
records need 
to be sent? 

A: An outpatient service 
visit consists of all 
services provided by one 
or more licensed 
professionals provided to 
patients at the site of 
service. The service 
provided must be 
charted. Each facility 
classifies outpatient 
services/departments 
differently. Some 
examples of services to 
be sent are: 
Cardiology/stroke (heart 
programs), diabetes 
centers, rehabilitation 
services, wound care 
services, and women's 
health services. As 
mentioned in "EODC-
005" (above), "lab-only" 
and "x-ray only" visits 
should sent at this time. 
When reported, these 
records must conform to 
the "OP" required data 
elements and edits. If you 
need further clarification, 
SPARCS Operations can 
assist you. 

2/16/2011 8/21/2015 

EODC-
011 

Type of 
Data / 
Clarification 

Q: What 
records do 
not need to 
be sent? 

A: All outpatient records 
should be sent at this 
time.  
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Q# Topic Questions  Answer Posted Revised 

EODC-
012 

Type of 
Data / 
Clarification 

Q: How do 
you suggest 
removing 
lab-only or x-
ray only 
visits? 

A: We are no longer 
suggesting removing lab-
only or x-ray only visits 
from SPARCS outpatient 
data reporting.  
 

2/16/2011 8/21/2015 

 
Phase-In Timeline 
 
The SPARCS system will be able to accept reporting of the expanded outpatient data 
standards immediately.   
 
Mandated Reporting Timeline 
 
Facilities must be fully compliant with reporting of stand-alone laboratory and/or radiology 
claims for discharges/visits as of January 1, 2016.   
 
Related Additional Information 
 
To assist facilities during the six month transition to the expanded outpatient reporting standard, 
additional information will be sent to SPARCS Coordinators over the next few weeks. 
   
The following CPT/HCPCS codes are suggested for Laboratory/Radiology inclusion criteria. 
36415; 70000 – 76999; 77051 – 77084; 78000 – 78999; 80000 – 89999; 99000 – 99002; G0027; 
G0101 – G0107; G0117 – G0124; G0130 – G0148; G0202 – G0235; G0252; G0306 – G0307; 
G0328; G0330 – G0331; G0430 – G0431; G0434; G0450; G0452;  G0455; P2028 – P7001; 
P9603 – P9615; Q0091 – Q0115; R0070 – R0076; S0820; S2120; S3600 – S3900; S3905; 
S8001 – S8093; S9024.  
 
The following revenue codes are being suggested to identify single event laboratory and 
radiology services. Within the following coding list, the "X" denotes a wildcard:  030X – 0341; 
0343; 0349; 035X; 040X; and 061X. 
 
Contact Information  

If you have any questions on the expanded outpatient data collection standards, or the time 
frame for data collection, please contact SPARCS Operations at 518-473-8144 or 
SPARCS.Submissions@health.ny.gov.  

 

Sincerely,  

 
 
 
Scott Franko, Director 
Bureau of Health Informatics  
Office of Quality and Patient Safety  
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